Summa sidvisningar

torsdag 13 februari 2014

Veckans bok!

Nu vill vi utöka bokläsningen på Ängen! Vi kommer att börja med veckans bok som kommer innebära att vi har en särskild bok som vi upprepar minst en gång om dagen utöver de dagliga bokstunderna. Veckans bok kommer finnas på bloggen för att ni föräldrar ska få boktips på böcker som era barn känner igen.

I läroplanen för förskolan står det bland annat att:
Förskolan skall sträva efter att varje barn
-tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, 
-ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld, 
utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna  uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv, 
utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka  med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och  kommunicera  med andra, 
utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner

Ingvar Lundberg (professor i psykologi vid Göteborgs universitet och en av Sveriges mest erfarna forskare inom läsning) menar att: "Lässtunderna är särskilt viktiga när det gäller att utveckla barnens språkliga självförtroende. I samtalen om bilderna, orden, händelserna och slutet får barnet rika möjligheter att utveckla sitt språk. Här bör man naturligtvis avstå från att korrigera felsägningar i fråga om uttal, ordval och grammatik. I stället gäller det hela tiden att uppmuntra och visa glädje över barnets språkliga kreativitet och lust".

Ingvar Lundberg uttrycker även att : ”När man öppnar boken så öppnar man också dörren till en värld av äventyr, spänning, fantasi, kunskap och möjligheter. Språkets vingar bär barnet till en värld bortom den omedelbara verkligheten, bortom rum och tid”.

Vecka 8 startar vi med boken "Jag är inte söt" av Jonathan Cullen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar