Summa sidvisningar

onsdag 2 september 2015

Vattkoppor!

Nu går det vattkoppor på förskolan.

Sammanfattning från 1177.se

Allmänt

Vattkoppor är en vanlig sjukdom som de flesta får i barndomen. Man brukar få vätskefyllda blåsor över kroppen. Efter att blåsorna har spruckit får man små skorpor på huden som så småningom ramlar bort.

Vattkoppor orsakas av ett virus som är mycket smittsamt. Man kan bara få vattkoppor en gång, men viruset stannar kvar i kroppen resten av livet. Ibland kan det aktiveras igen och orsaka sjukdomen bältros. Om man får bältros beror det alltså inte på att man har smittats av någon med vattkoppor. Däremot kan viruset i en bältrosblåsa smitta en annan person så att han eller hon får vattkoppor. Det är mycket ovanligt eftersom man måste komma i direkt kontakt med vätskan i blåsan.

Om man får vattkoppor som vuxen blir man ofta sjukare än om man får vattkoppor som barn. Barn brukar bli friska efter en vecka, men för vuxna kan det ta längre tid.

Symtom

De första symtomen på vattkoppor brukar vara att man får feber, huvudvärk och känner sig trött. Efter ett par dagar kommer röda utslag på överkroppen som sprider sig till ansiktet, hårbotten, armarna och benen. Utslagen blir efter någon dag till blåsor med klar genomskinlig vätska som ofta kliar.

Behandling

För att lindra klådan kan man försöka kyla huden med alsollösning, kylbalsam eller vatten. Vissa receptfria antihistamintabletter kan också användas mot klådan. Om det inte hjälper kan man få klådstillande läkemedel på recept.

Ska barnet stanna hemma?

Ja. Barnet är smittfritt när krustorna torkat in. Allmäntillståndet avgör när barnet kan återgå till barnomsorgen. Man ska meddela förskola eller skola om att barnet har vattkoppor på grund av den stora smittrisken.

Efter ungefär en vecka brukar barn vara helt friska, medan sjukdomsförloppet kan ta längre tid och vara svårare om man får vattkoppor efter puberteten.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar